Bonsai - informatii

[ Catalog bonsai ]

Alegerea unui bonsai

Achizitionarea unui bonsai trebuie asimilata cu achizitionarea unei plante de companie. Acesta are nevoie încontinuu de hrana, de apa si de îngrijiri la fel ca si un catelus, însa bonsaiul nu va scheuna atunci când va fi însetat sau înfometat, astfel încât se cere un program foarte strict pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. La fel de mult ca si un animal de companie, bonsaiul va va însoti de-a lungul deceniilor, iar daca îi veti oferi o buna îngrijire va va supravietui chiar!

Va prezentam o serie de articole despre îngrijirea bonsailor, care speram sa va apropie de acest hobby atât de minunat: cresterea bonsailor. Gasiti în paginile noastre detalii despre alegerea, udarea, transplantarea, tunderea si schimbarea formei bonsailor.

Istoria bonsailor a început din vremuri stravechi, primele dovezi ale micilor pomisori plantati la ghivece fiind descoperite în mormintele egiptene vechi de peste 2000 de ani. Însemnarile arata cum botanistii indieni mentineau fortat plantele pitice cu ajutorul unor parghii, în vase, pentru a le mari mobilitatea, înca de acum 1500 de ani.

Dar bonsaii asa cum îi stim noi azi, apar în istoria chineza în jurul anilor 700. În dinastia Tang (tot în picturile din morminte). Aceasta perioada a fost de asemenea o perioada de importante progrese culturale pentru japonezi care au trimis emisari catre China, de unde au împrumutat multe din cultura acestora, în special din domeniul artelor.

Denumirea chineza a bonsailor pen tsai (arbore în ghiveci) a devenit în limba japoneza bon sai (cu aceeasi traducere). În decursul secolului al 14-lea, când s-au pus bazele relatiilor comerciale între est si vest, a existat un interes scazut fata de pomii miniaturali, interes ce s-a reaprins în secolul al 17-lea când Japonia a redevenit deschisa comertului. Dar însemnarile vremii fac referiri la "minunile orientale" în sensul ca, marii colectionari din apus s-au plâns de moartea bonsailor achizitionati, astfel încât interesul fata de acestia a scazut din nou. Si nu a revenit pâna în anul 1878 când Japonia, participând la Expozitia Internationala de la Paris, a readus bonsaii pe scena internationala, împreuna cu informatii si cunostinte mai complete despre procesul de formare si crestere a acestora. În prezent bonsaiul este o forma de arta omniprezenta, cu raspandire în întreaga lume si cu asociatii ale iubitorilor de bonsai în aproape fiecare tara de pe glob.

La modul general, exista doua tipuri de bonsai:

  • de climat tropical
  • de climat temperat
  • Bonsaii de climat tropical, cum ar fi serissa, ficus sau bougainvillea nu se pot adapta la temperaturi foarte scazute si este obligatorie protejarea lor contra înghetului (pot fi lasati afara la primul sau chiar al doilea val de temperaturi mai scazute, daca acestea nu scad sub limita admisa; plantele apreciaza chiar o scurta perioada de "dormans").

    Bonsaii de climat temperat (ienupar, artar etc.) pot supravietui la temperaturi mai scazute, dar datorita sistemului radicular aflat într-un strat de sol prea subtire, necesita în general o oarecare protectie fata de frig (se poate sapa o groapa de cca 20 cm adâncime, în care se aseaza planta si se protejeaza cu o rama de PVC si plastic alb; nu va fi estetic, dar va fi eficient). Acestia au nevoie de o perioada de repaus si chiar pot fi compromisi daca se încearca mentinerea lor ca plante tropicale. Oamenii considera adeseori ca bonsaii tropicali sunt plante exclusiv pentru interior, iar cei temperati pentru exterior, consideratii ce nu reflecta întru totul realitatea, în conditiile în care se poate întelege ca este normala pastrarea bonsailor în interior de-a lungul întregului an, daca acestia fac parte din categoria celor tropicali.

    Bonsaii trebuie sa fie tinuti afara atâta timp cât conditiile sunt favorabile. Nu este nici o problema daca îi introduceti în interior pentru o zi sau doua, pentru decor, asigurându-le însa lumina necesara si mai multa apa decât de obicei, dar daca vremea este favorabila TOTI bonsaii ar trebui sa fie tinuti în spatii deschise.

    În lunile reci bonsaii tropicali trebuie adusi în interior, în fata ferestrelor luminoase si udati cu mare grija, iar bonsaii de climat temperat trebuie protejati cu rama de PVC de care am amintit mai sus si se uda aproximativ o data pe saptamâna (daca temperatura creste temporar, vasele trebuie controlate mai des).