Orhidee - informatii

[ Catalog orhidee ]


Orhideea este regina plantelor. Florile sale intriga prin aspectul neobisnuit, aparent ireal. Sunt plante larg raspāndite īn lume si se cunosc pāna īn prezent īntre 20.000 si 40.000 de varietati.

Doar putine din varietati se preteaza scopurilor comerciale, ele fiind rezervate doar "cunoscatorilor". Speciile cele mai des īntālnite īn colectiile private, de "hobby", sunt: phalenopsis, cymbidium, oncidium, dendrobium, cambria, miltonia, eucharis, vanda, paphiopedilium.

Aceste varietati au necesitati foarte diferite, ele dezvoltāndu-se de la zone muntoase din Asia pāna la copacii din padurile tropicale din Brazilia.

Pentru ca orhideele cresc īn medii atāt de diferite, este dificil sa dam sfaturi generale amanuntite pentru īngrijirea lor. Orhideele nu necesita mai multa īngrijire decāt o planta normala de interior. Totusi, este foarte important a se tine seama de necesitatile fiecarei specii īn parte. Pentru a sti cum sa īngrijim o anumita specie de orhidee, trebuie sa aflam īn ce habitat creste ea īn mod natural.

Orhideele ce cresc pe trunchiuri de arbori se numesc "epifite". Ele se ataseaza pe trunchiul arborelui si se hranesc din apa de ploaie care se scurge pe trunchiul acestuia. Atentie, epifitele nu sunt parazite, ele nehranindu-se cu substante din "gazda" lor, arborele !

Exista specii care cresc cu radacinile īn aer (phalenopsis, cattleya, vandal). De asemenea, exista orhidee care cresc īn crevase de stānca sau care cresc pe tulpini de cactus. Orhideele terestre cresc īn sol (cymbidium, paphiopedilium) si, de obicei, traiesc la umbra arborilor. Exista si specii care traiesc īn spatii deschise, cu mai multa expunere la lumina.

Denumirea de "orhidee" se datoreaza tuberculilor care sunt vizibili la orhideele de sol. Cuvāntul deriva din grecescul "orhis"care inseamna "testicul".

Deoarece orhideea este "regina plantelor", fluturii sunt atrasi pentru polenizare. Dupa polenizare, se formeaza o capsula ce poate contine 30.000 seminte, de marimea unui fir de praf. Dupa o perioada de gestatie de cca. 10 luni, semintele sunt īmprastiate īn atmosfera de catre adierile de vānt.

Orhideele cresc monopod sau sympod. Adica au o tulpina centrala cu flori (phalenopsis) sau mai multe tulpini care cresc dintr-o tulpina baza (cymbidium, oncidium, miltonia).

Cantitatea de lumina este foarte importanta pentru bunalor dezvoltare, ca si temperatura sau umiditatea.

Dupa īnflorire se recomanda taierea tulpinii deasupra nodului 2 sau 3. Astfel, exista sanse mari ca pe tulpina respective sa apara noi boboci sau sa iasa o noua tulpina centrala. Va trebuie multa rabdare, caci majoritatea orhideelor īnfloresc doar o data pe an.

Īn general, dupa īnflorire, ca orice planta de altfel, orhideele au nevoie de o perioada de repaus, īn functie de specie. Pe perioada de repaus planta necesita mai putina caldura si apa.

Solul este de asemenea important. Se recomanda transplantarea dupa īnflorire, īn amestec special pentru orhidee.

Nu ezitati sa oferiti cadou orhidee īn ghiveci; sunt comparabile la pret cu un buchet (efemer) si veti avea cu siguranta un cadou foarte original si bine primit !